Verschil tussen lipafdichting en mechanische afdichting

Zowel lipafdichtingen als mechanische afdichtingen worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen die betrekking hebben op elkaar, maar er zijn belangrijke verschillen in zowel hun toepassingen als kwaliteiten. 

De belangrijkste reden in het gebruik, is om het sijpelen van fluïdum te stoppen in een apart gebied en om de roterende as gesmeerd te houden. Afdichtingen hebben een lange weg afgelegd, van metaal en leer, naar de recentere gevlochten verpakkingsafdichtingen. Zowel lip- als mechanische afdichtingen worden toegepast bij veel technische processen zoals vlees, pluimvee en zuivelverwerking, cement en farmaceutische productie.

Lipafdichting

Lipafdichting, wordt gebruikt als radiale as afdichting om contaminatie uit een vat te houden terwijl het fluïdum binnen wordt gehouden door de ruimte tussen de stationaire en roterende delen (de as en de behuizing van de vloeistof) af te sluiten. Ze beperken ook de druk- en afzonderlijke vloeistoffen.

Deze afdichtingen zijn vaak beschadigd of lijden slijtage vanwege onjuiste fitting of onjuiste installatie, dus het is een noodzakelijk dat je de juiste metingen en montage hebt bij het samenstellen van je apparatuur. Om goed te functioneren, moeten ze in het juiste contact staan met de roterende tegenhanger. Hydraulische afdichtingen, assen en kleppen hebben allemaal afdichtingen nodig om te functioneren.

Mechanische afdichting

Een mechanische afdichting werkt op dezelfde manier. Wanneer je de bewegende pomp afdicht, moet je de draaiende as toestaan ​​om het gebied van de pomp in te voeren waar veel vloeistof is, terwijl het ook zorgt voor de onder druk staande vloeistof in het vat. 

In de meeste gevallen zal een kleine hoeveelheid vloeistof, in de vorm van stoom verdampen via de mechanische afdichting. De afdichting tussen het pompvat en de roterende schacht moet in staat zijn om de druk van de vloeistof te bevatten die wordt gepompt en ook de wrijving van de roterende as beheren.

Mechanische afdichtingen zijn verschillend van andere soorten afdichtingen omdat het een roterend deel, een stationair onderdeel en een veer betreft. De afdichting is de interface tussen de bewegende en stilstaande onderdelen. 

Het afsluiten van de kruising van een bewegend en een stationair onderdeel is een uitdaging, op zijn zachtst gezegd en de veer is er om voldoende druk op de onderdelen te waarborgen om de afdichting te handhaven ondanks de beweging. 

Om effectief te zijn, moeten mechanische afdichtingen passen bij de specifieke toepassing waar ze voor worden gebruikt. 

Kwaliteiten

Lipafdichtingen zijn gemaakt van nitril, een materiaal dat goed functioneert bij temperaturen van minus 4.4 graden C tot 135 graden C. Lipafdichtingen hebben uitstekende weerstand tegen aardolie en hydraulische oliën en water. Ze zijn ook zeer kosteneffectief. Er zijn veerbelaste en niet-veerlipafdichtingen, waarbij niet-veerlipafdichtingen worden gebruikt voor langzamere as-processen. 

Bij mechanische afdichtingen wordt het alledaagse slijtage-onderhoud verminderd omdat de afdichtingen boordspringen hebben, waardoor ze zelf aanpassend zijn.

Mechanische afdichtingen komen in verschillende vormen. Mechanisch afdichtingsmateriaal kan bestaan ​​uit een hard materiaal zoals siliciumcarbide, keramische of wolfraamcarbide en gekoppeld zijn aan een zachter materiaal zoals koolstof.

Het kiezen van de juiste afdichting hangt sterk af van haar toepassing en je systeembehoeften. 

Zowel lipafdichtingen als mechanische afdichtingen worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen die betrekking hebben op elkaar, maar er…

Leave a Reply

Your email address will not be published.